dinsdag 19 februari 2008

Woensdag 20 februari: drie internationale politieke documentaires successievelijk vanaf 21:00 uur

Dit is één van de negentien afsplitsingen van de oorspronkelijke CULTUURTEMPEL. Nooit is er met één van deze blogs een probleem geweest, maar nu ik in de Tempel der Documentaires drie politieke portretten, die woensdagavond, 20 februari successievelijk door Arte en de ARD/Das Erste zullen worden uitgezonden, onder uw aandacht wilde brengen, meldde de provider dat mijn Tempel der Documentaires erg veel leek op een Spam-gebeuren. En zonder codeletters in te tikken, kon ik niet verder komen. Nu is de tekst waarmee ik de drie documentaires heb geïntroduceerd, echter ook verdwenen.
Opvallend is dat de documentaires gaan over censuur, mensenrechten en aanverwants, zoals deze te koppelen vallen aan twee daders in de geschiedenis: Deng Xiaping en de andere, democratievernietigende dictator het Kremlin,Vladimir Poetin aan de éne kant — morgen over deze beiden een documentaire op Arte televisie, direct achtereen (de eerste begint om 21:00 uur) — en een slachtoffer van zulk vreselijk tuig van de richel: de Russische journaliste Anna Politkovskaja [1], die op 7 oktober 2006 in de lift van haar flat in Moskou slachtoffer werd van een moordaanslag. Dat velen wezen in de richting van de als "loepzuivere democraat" geafficheerde Poetin, is meer dan begrijpelijk. Dat hij als zodanig wodt gekwalificeerd, is echter hoon en een uiting van een totaal verlies aan realiteitsbesef. Degene, die de kwalificatie ten beste gaf, is Poetins boezemvriend en gasslaafje, de voormalige Duitse Bondskanselier Gerhard Schröder, die daarmee fraai heeft aangetoond dat zijn ooit zo hoog ingeschatte geestelijke vermogens in verregaande staat van ontbinding verkeren. Want puur cynisme zal het toch wel niet zijn? . . . . .
__________
[1] De documentaire over de moord op Anna Politkovskaja zal worden uitgezonden door de publieke televisiezender ARD/Das Erste, tussen 23:30 uur en 00:15 uur, onder de titel Ein Artikel zuviel.
____________
Afbeeldingen
1. Deng Xiaping (1904-1997).
2. Vladimir Poetin.
3. Anna Politkovskaja (1958-2006).

Geen opmerkingen: