dinsdag 26 augustus 2008

Astrologie is heden ten dage nog altijd populair — zelfs die van de o-zo-oppervlakkige thuiswinkel


Astro-geraaskal
Heden bereikte mij een elektronische postzending van een van die — inmiddels talrijke — consumentenprogramma's, waarin het verzoek werd geventileerd om (slechte) ervaringen met Astro-tv te melden. De Socialistische Partij had daaraan, begrijpelijkerwijs, enige tijd geleden ook al flink aandacht besteed, naar aanleiding van klachten, die waren binnengekomen en die naar mijn idee enorm veel leken op die welke steevast werden geuit over de voormalige belspelltjes via de verrekijk.
Dat er in de huidige tijd nog steeds mensen bestáán die naar zulke volstrekt onzinnige, zogenaamd paranormale, televisieprogramma's bellen, welke onder het hoofdstuk thuiswinkelen vallen, is volkomen onbegrijpelijk. Je hoeft maar een kwartiertje naar al dat geblaat, gezever en gekakel te hebben gekeken en geluisterd om te weten dat het daar uitsluitend om geld gaat: uw geld op hun rekening. Met astrologie heeft al hetgeen zich daarin op het, dan zeer terecht als treurbuis gekwalificeerde, huiskamerscherm afspeelt, volstrekt niets te maken. Er wordt veel geschermd met begrippen als paranormaal, paragnost, helderziende, medium, en als toppunt van extremistische onbeschaamdheid bieden enkele van die frustrerende juffrouwen hun diensten aan als intermediair tussen u en reeds overledenen. En een enkeling glundert dan ook nog eens zo dubbelzinnig-opdringerig in de camera dat je even meent in zo'n abject gruwelseksprogramma te zijn beland. Derhalve: allemaal zeer kwalijk en insinuerend.

Loze beloften
Kortom, als iemand zo dom is, zich door zo'n instantie geld te laten ontfutselen door beloften, die nimmer waargemaakt kunnen worden — aangezien er alleen gemeenplaatsen en kulopmerkingen de ether in worden geslingerd, die simpelweg op iedereen van toepassing kunnen zijn —, dan is de obool in het offerblok van die para-troepen waarlijk Eigen Schuld en is men verloren voor elke vorm van redelijkheid. Nooit komt er iets uit dat werkelijk de kern van een wezen raakt, en daarvoor was astrologie immers een, zij het omstreden, weg. Doch dat men iets wezenlijks zou kunnen toevoegen door alleen met enkele vingers over een opgeschreven voornaam te strijken, geeft al aan dat er uitsluitend met stoplappen moet worden gewerkt. Kort en krachtig: de grootst mogelijke oppervlakkigheid is de leidraad van een dergelijke commerciële instelling, die niet uw, doch slechts het eigen belang op het oog heeft. Dat is, terecht, niet strafbaar; het is echter wel uiterst immoreel te pretenderen dat men als oogmerk heeft uw belangen te dienen, want dat is simpelweg een grove leugen.

Bezint eer gij begint
Als iemand de inhoud, en vooral de laatste regels, van die bewuste Luyken-tekst — onder de afbeelding van de Astrologist bovenaan dit artikel — ter harte wil nemen, dan is het een goede zaak zich ten minste 97 keer te beraden alvorens zich in handen te begeven van raaskallende lieden die een bestaan voor zichzelf willen garanderen door zich van uw onzekerheid meester te maken. Het allerbeste is dan ook nimmer zulke volstrekt algemene instellingen te consulteren, aangezien al deze net zoveel immense onnozelheid ten beste geven als al de zogenaamde horoscopen in dag-, week- en maandbladen.
Niet alleen wordt met dat alles het eigen, volstrekte geestelijk onvermogen gepostuleerd, doch wordt ons tevens een extra en ijzersterke schakel aangereikt voor de schier oneindige keten aan bewijsmateriaal dat god niet bestaat.

Geen opmerkingen: